Nieuws

Op deze pagina informeren we je graag over het laatste nieuws uit onze Huizen van het Kind.

Sterrenregister voor stilgeboren kindjes

2024/02/26

Om de ouders van alle sterrenkindjes een hart onder de riem te steken, heeft het lokaal bestuur Wuustwezel een symbolisch sterrenregister opgericht. In dit register kunnen alle stilgeboren kindjes* worden geregistreerd, ongeacht de duur van de zwangerschap.

Terug

Het gaat hierbij om een symbolische registratie zonder juridische of wettelijke gevolgen. Na de inschrijving ontvang je een attest, een kaartje en een zakje bloemenzaad van vergeet-mij-nietjes, want vergeten is geen optie. Wie dat wil kan een sterretje laten graveren en plaatsen op een van de sterretjesweides in onze gemeente of een herinneringsboom aanvragen. 

* Dit symbolisch register is bedoeld voor sterrenkindjes na een zwangerschapsduur van minder dan 140 dagen.
* Ouders die hun kindje verliezen na een zwangerschapsperiode van langer dan 140 dagen, kunnen daarvan aangifte doen bij de burgerlijke stand voor een akte van een levenloos geboren kind.  
* Deze aangifte is van toepassing op inwoners van Wuustwezel en kindjes stil geboren te Wuustwezel.

* Deze aangifte is ook bedoeld voor ouders die in het verleden al een kindje vroegtijdig verloren hebben en dat alsnog willen laten registreren. 

Inschrijving in het sterrenregister

Sterrenregister voor stilgeboren kindjes | Wuustwezel

Wat is een sterretjesweide in Wuustwezel? 

De assen van het ongeboren kind worden verstrooid op de sterretjesweide of worden begraven in een biologisch afbreekbare urne.
Het onderhoud van de sterretjesweide gebeurt door de gemeente.
Voorwerpen die hier achtergelaten worden, worden weggehaald tijdens de eerstvolgende onderhoudsbeurt.
Er is een gedenkzuil, waar ouders een sterretje met de naam van hun kindje kunnen achterlaten. Het sterretje wordt besteld en geleverd door de gemeente.

Er is een sterretjesweide op de begraafplaatsen van Wuustwezel Centrum en Gooreind, Mansionstraat.