Nieuws

Op deze pagina informeren we je graag over het laatste nieuws uit onze Huizen van het Kind.

Brasschaat krijgt een eigen tutjesboom bij Huis van het Kind

2024/09/09

Terug

Een traditie uit de Scandinavische landen die in Vlaanderen meer en meer navolging kent: de Tutjesboom!
Vanaf 18 september kunnen ook de Brasschaatse peuters en kleuters makkelijker de stap zetten om afscheid te nemen van hun tutje.

Bertje Bever geeft alvast het goede voorbeeld en legt zijn tutje in het tutjesnest in de Tutjesboom bij Huis van het Kind in Brasschaat.

Feestelijke inhuldiging voor jong en oud

Op woensdag 18 september wordt de Tutjesboom feestelijk in gebruik genomen, kinderen en ouders zijn erg welkom.

Praktisch

  • Locatie: Hemeldreef 1, 2930 Brasschaat (in de tuin van Huis van het Kind)
  • Uur:
    • Om 15.30u gaan de feestelijkheden van start met een drankje voor jong en oud.
    • Om 15.45u zullen schepenen Inez Ven en Karina Hans het tutjesnest onthullen en een eerste kindje uitnodigen om een tutje af te geven aan de boom.
    • Om 16-16.30u mogen alle aanwezige kindjes verzamelen voor een live-voorleessessie van het verhaal van Bertje Bever en de Tutjesboom.
    • Vanaf 16.30u ronden we af met een drankje.

Wie is Bertje Bever?

Het concept van een Tutjesboom bestaat al enige tijd. Toch was het juf Lynn Ipermans die bij het gemeentebestuur van Brasschaat kwam aankloppen met het idee om een Brasschaats exemplaar te voorzien.
Het Huis van het Kind Brasschaat nam de taak ter harte en zorgde voor de uitwerking van het project. Bij de Brasschaatse Tutjesboom hoort het verhaal van Bertje Bever en de Tutjesboom.
Bertje is een kleine bever die niet wil dat zijn tandjes scheef groeien, want dan kan hij geen sterke beverdammen meer bouwen.
Hij gaat in het bos op bezoek bij enkele van zijn vriendjes (een mol, een spin, een rups en een bij) en die gaan met hem op zoek naar een goede oplossing voor zijn probleem.
Het verhaal werd ingesproken en is gratis beschikbaar als luisterverhaal dat ouders vooraf of tijdens het bezoek aan de Tutjesboom kunnen beluisteren met hun kind.
Kindjes die hun tutje hebben afgegeven, mogen het Huis van het Kind binnenstappen voor een diploma en een geschenkje.

Een tutjesnest op maat en handgemaakte geschenkjes

In het houtatelier van dagcentrum Kwartier Noord werd met veel liefde een tutjesnest gemaakt. Het is dat nest dat aan de boom bevestigd zal worden en dient om de gedoneerde tutjes op te vangen.
Het geschenkje dat ieder kind ontvangt na het inleveren van diens tutjes is een gehaakt beverknuffeltje. De knuffeltjes werden gehaakt door vrijwilligers en dankzij een fijne samenwerking met lokaal dienstencentrum Vesalius.

Over Huis van het Kind

Het Huis van het Kind is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties die zich dagelijks inzetten voor (aanstaande) ouders, kindere en jongeren.
Huis van het Kind Brasschaat zorgde i.s.m. verschillende afdelingen van OLO-Rotonde vzw en met ondersteuning van de gemeente voor de uitwerking van het project en de organisatie van de inhuldiging.

Citaten

Chantal Van Overvelt, directeur mobiele diensten van OLO-Rotonde vzw: "Het Huis van het Kind is een plek waar ouders met alle vragen rond opvoeden en opgroeien terecht kunnen.
De kleine en grote vragen mogen hier gesteld worden. Dat kan gaan over kleine bezorgdheden, zoals het afgeven van een tutje, maar ook over dilemma's waarbij duidelijk is dat ouders echt met de handen in het haar zitten.

De Tutjesboom mag dan wel een mooi hulpmiddel voor de kleinsten onder ons zijn, het is ook een warme uitnodiging voor ouders om eens binnen te stappen en kennis te maken met het Huis van het Kind."

Bron: Lokaal bestuur Brasschaat