Nieuws

Op deze pagina informeren we je graag over het laatste nieuws uit onze Huizen van het Kind.

17 mei hangen wij de regenboogvlag uit!

2024/05/17

17 mei is het de Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie. Die dag is bewust gekozen: op 17 mei 1990 is homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten geschrapt. 31 jaar later zijn mensen uit de LGBTQ+-gemeenschap wereldwijd, maar ook in ons land nog steeds het slachtoffer van discriminatie en geweld.

Terug

Interview met Petra Larosse,  oprichtster van de vereniging Trotse Ouders, en grondlegster van de actie Paars,...

 

Trotse ouder Petra ‘Tonen dat je onvoorwaardelijk achter je holebi-kind staat’

 

Vorig jaar mocht onze gemeente nieuwsanker Riadh Bahri verwelkomen voor een druk bijgewoonde lezing, naar aanleiding van zijn nieuwste boek ‘Uit de kast, in de kast’.  Aan de inkom van GC Kadans stond toen ook een infostand van ‘Trotse Ouders’, de enige vereniging in Vlaanderen van en voor ouders met een LGBTQ+(*)-kind. Wuustwezelnaar Petra Larosse, voorzitter en medeoprichter van de vereniging, was daar met enkele andere ouders van de vereniging present.

 

Hoe ben je ertoe gekomen om de vereniging ‘Trotse Ouders’ op te richten?

Ik stelde vast dat veel ouders niets tegen holebi’s hebben, tot blijkt dat hun eigen kind zo is. Ik wou een plaats creëren waar ouders met vragen terecht kunnen, maar waar we vooral ook acties en activiteiten kunnen organiseren die zorgen voor meer verdraagzaamheid en respect voor LGBTQ+-jongeren.

Ik zou ook heel graag een groepje van ouders met een LGBTQ+-kind in Wuustwezel opstarten. Geïnteresseerden kunnen me contacteren via onderstaand e-mailadres van de trotse ouders: infotrotseouders@gmail.com

Wat doet de vereniging Trotse Ouders?

We houden ons momenteel voornamelijk bezig met de campagne PAARS, maar staan bijvoorbeeld ook op infostands. Daarnaast vinden we het belangrijk om elk jaar in de Pride mee te stappen. Met ons spandoek ‘LGBTQ+-aanvaarding begint in het gezin’ willen we ouders sensibiliseren en LGBTQ+-jongeren een hart onder de riem steken.

 

Kan je iets meer vertellen over de campagne PAARS?

PAARS is een sensibiliseringscampagne rond het LGBTQ+-thema en gaat in Vlaanderen en Brussel vooral door in onderwijsinstellingen en jeugdverenigingen, in meer dan 100 steden en gemeenten. Ik ben heel blij dat ook Wuustwezel deelneemt! Als coördinator van de campagne ben ik er fulltime en op vrijwillige basis mee bezig. Volgend jaar gaan we een ‘Diversiteitsweek’ opstarten, waarvan PAARS deel uitmaakt, want we vinden dat andere vormen van diversiteit ook aandacht moeten krijgen.

 

Wat is jouw wens voor onze samenleving?

Ik wens dat iedereen mag zijn wie die is, met respect voor elkaar. Ik hoop dat er ooit een tijd komt dat niemand meer jarenlang als verlamd ‘in de kast’ moet zitten, uit schrik voor reacties van de buitenwereld.

 

LGBTQIA+: Lesbisch, Gay/Homo, Biseksueel, Transgender, Queer/Questioning, intersexe, a-seksueel en alle andere gender- en seksuele identiteiten.

www.paars.today  www.trotseouders.be  www.diversiteitsweek.be