Informatie voor jou

Per levensdomein vind je hier informatie en doorverwijzingen naar onze partners terug.

Verder studeren

Na het secundair onderwijs kan je nog veel richtingen uit. Verder studeren, aan de slag gaan op de arbeidsmarkt, op kot, bijverdienen als jobstudent... Hier vind je meer informatie rond het thema ‘verder studeren’ terug.

SID-in beurs

Als laatstejaars secundair onderwijs kan je op een studie-informatiedag (SID-in) kennismaken met een brede waaier aan studie- en beroepsmogelijkheden.

De verschillende hogescholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen geven informatie over hun opleidingen en andere studiemogelijkheden. Dat helpt je bij je studie- of beroepskeuze.

Je kan er terecht met vragen over wat beroepen inhouden, over mogelijke tewerkstelling en over verdere opleiding in bedrijven en organisaties.

Meer info vind je op de website van Onderwijs Vlaanderen.

  Verder studeren

  Hogescholen en universiteiten
  Een hogeschool biedt voornamelijk professionele bachelor- en graduaatsopleidingen aan. Op een hogeschool zit je niet alleen maar achter je studieboeken, maar leer je al doende. Natuurlijk krijg je ook een stevige theoriebasis, maar die mag je meteen in praktijk brengen. 

  Een universiteit biedt academische bachelor- en masteropleidingen aan, en doctoraatsopleidingen. Een overzicht van alle richtingen vind je hier.

  Volwassenonderwijs
  Het volwassenenonderwijs wordt ook vaak avondonderwijs genoemd. De leerstof wordt onderverdeeld in een aantal modules, die samen een opleiding vormen.

  • Basiseducatie: de basiseducatie richt zich tot personen die weinig schoolopleiding hebben gehad en problemen hebben met lezen, schrijven of rekenen.
  • TweedekansonderwijsVia het tweedekansonderwijs is het mogelijk om een volwaardig diploma secundair onderwijs te behalen.
  • Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO): Een CVO is een instelling die verschillende soorten opleidingen aanbiedt in het secundair volwassenenonderwijs. Veel opleidingen vind je niet in een gewone voltijdse school voor secundair of hoger onderwijs, zoals bepaalde beroeps-, taal- of ICT-opleidingen. Hier vind je de lijst van de CVO's.

  Andere opleidingsmogelijkheden buiten het officiële volwassenenonderwijs:

  • Syntra biedt flexibele arbeidsmarktgerichte opleidingen aan
  • Prettig Geleerd: cursussen, lezingen en andere activiteiten van sociaal-culturele organisaties
  • Deeltijds Kunstonderwijs (DKO): in de academies kan je terecht voor opleidingen beeldende kunst, dans, muziek en woordkunst

  Studeren en werken
  Je moet geen voltijds dagonderwijs volgen om een diploma hoger onderwijs te behalen. Er zijn nog mogelijkheden die het gemakkelijker maken om werken en studeren te combineren. Op financieel vlak kom je misschien in aanmerking voor ondersteuning of je kan een beroep doen op een vorm van verlof. Meer info vind je op deze website

  Kostprijs

  Het bedrag van het studiegeld hangt af van:

  • Het soort contract dat je afsluit (diploma-, credit- of examencontract)
  • Het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft
  • Je statuut: een student met een studietoelage betaalt minder studiegeld

  Meer informatie vind je hier.

  Om in aanmerking te komen voor een studietoelage wordt er rekening gehouden met verschillende criteria:

  • Nationaliteit
  • Gezinssituatie
  • Inkomen
  • Pedagogische voorwaarden

  In tegenstelling tot de schooltoeslag moet je een studietoelage wel zelf aanvragen! Hier vind je meer info.

  Op kot

  Een kot is een kamer die aan studenten wordt verhuurd. Een kot vinden, is niet altijd even gemakkelijk. De vraag is groot en het aanbod is vaak beperkt. Ga zeker ook eens langs bij de hogeschool of universiteit waar je bent ingeschreven. Die heeft waarschijnlijk een huisvestingsdienst die je kan helpen. Vergelijk vooral de prijzen. Hou daarbij ook rekening met de totale kost van een kot. De huur is daar uiteraard het grootste deel van, maar vergelijk ook de extra kosten en hou rekening met de prijzen van de verzekeringen.

  Meer info op:

  Jobstudent

  Als je als student een centje bij wilt verdienen, kan je een tijdje als jobstudent werken. Een studentencontract biedt je voordelen die je met een gewoon arbeidscontract niet hebt: als jobstudent betaal je bijvoorbeeld zeer weinig sociale bijdragen en geen belastingen.

  Om via een studentenovereenkomst te werken, moet je

  • 16 jaar oud zijn
  • of 15 jaar oud zijn én de eerste twee studiejaren van het middelbaar onderwijs gevolgd hebben.

  Daarnaast moet studeren jouw hoofdactiviteit zijn en moet je studentenarbeid daar duidelijk ondergeschikt aan zijn. Een werknemer die er na zijn werkuren nog een bachelor bij doet, is bijvoorbeeld geen student.

  Als je aan de slag gaat als jobstudent, moet je erop letten dat je een aantal wettelijke grenzen niet overschrijdt.

  Veelgestelde vragen vind je hier.