Informatie voor jou

Per levensdomein vind je hier informatie en doorverwijzingen naar onze partners terug.

Soorten kinderopvang

Op deze pagina vind je meer informatie over inkomensgerelateerde en niet-inkomensgerelateerde, gezinsopvang en groepsopvang en inclusieve opvang. 

Inkomensgerelateerd of niet inkomensgerelateerd

Opvang die inkomensgerelateerd werkt, is opvang waarbij de prijs voor de opvang wordt gebaseerd op het inkomen en de gezinssamenstelling. Hiervoor heb je een attest inkomenstarief nodig. Dit attest kan je aanvragen op Mijn Kind en Gezin en bezorg je vervolgens aan de opvang voor de start van de opvang. Meer info vind je hier.

Opvang die niet inkomensgerelateerd werkt, ook wel opvang met een vrije prijs genoemd, bepalen zelf welke prijs er wordt betaald voor de opvang. Niet alle kosten zijn in de prijs inbegrepen.

Meer info vind je hier.

Gezinsopvang of groepsopvang

Groepsopvang, ook wel kinderdagverblijf of crèche genoemd, is opvang met minimaal 9 kinderen en maximum 18 kinderen. 1 begeleider mag maximum 9 kindjes opvangen. De opvang vindt meestal plaats in een apart gebouw of in een apart deel van een groter gebouw, bv. een school. Een groepsopvang kan zowel inkomensgerelateerd als niet-inkomensgerelateerd zijn.

Gezinsopvang is een kleinschalige opvang waar maximum 8 kinderen opgevangen worden door (meestal) 1 begeleider. De opvang vindt meestal plaats in de eigen woning. Vaak is gezinsopvang opvang door een onthaalouder. Een gezinsopvang kan zowel inkomensgerelateerd als niet inkomensgerelateerd zijn.

Meer info vind je hier.

Inclusieve opvang

Sommige kinderen hebben door medische of psychosociale problemen meer intensieve zorgen nodig. Inclusieve kinderopvang is de opvang van kinderen met een specifieke zorgbehoefte samen met kinderen zonder specifieke zorgbehoefte.

Iedereen is welkom in de opvang, ook kinderen met een specifieke zorgbehoefte.

Hier vind je meer info.