Informatie voor jouGezondheid & mentaal welbevinden

Hieronder vind je informatie en doorverwijzingen naar onze partners terug.

Verslaving

Drugs worden gebruikt voor hun effect op de hersenen (en dus op gevoelens, zintuigen en bewustzijn). Ze kunnen verslavend werken. Ook bezigheden zoals gokken, gamen of internetten kunnen als drug werken. Het gebruik ervan is dus niet zonder risico’s. 

Praat erover

Wanneer mag mijn zoon zijn eerste pint drinken? Heeft het zin om met mijn kind over drugs of alcohol te praten? En hoe begin ik daar best aan? Wat moet ik daar zelf over weten? Ik ben niet zo’n prater, wat kan ik als ouder nog doen? Ik rook, hoe kan ik het dan mijn dochter verbieden?

Als ouders kan je veel vragen hebben over eventueel alcohol- of druggebruik bij je kind. Op de website van de druglijn vind je meer info over hoe je met jongeren het gesprek hierrond kan aangaan.

Je kan ook altijd terecht bij de Opvoedingswinkel of een opvoedingspunt in je buurt. 

Roken

Waarom starten jongeren met roken? 

Omdat ze nieuwsgierig zijn. Omdat het stoer is. Omdat ze opgroeien in een rokersomgeving waar rookgedrag vaak wordt doorgegeven van ouder(s) op kind. Omdat ze, omringd door rokers, denken dat iedereen het doet. Omdat hun vrienden het doen. Omdat ze denken dat het lekker zal zijn. Omdat ze denken dat het helpt om zich beter in hun vel te voelen en beter grip te krijgen op hun problemen. 

Jongeren die starten voor de gemiddelde beginleeftijd evolueren vaker naar regelmatige rokers. Een negatief zelfbeeld en stressvolle gebeurtenissen zijn belangrijke voorspellers van roken bij jongeren (bron: Gezond Leven).

Informatie over roken en tabak kan je terugvinden op de website van watwat

Wil je stoppen met roken?

Het rookstopprogramma voor jongeren tussen 14 en 20 jaar heet SmartStop. Binnen smartstop worden jongeren begeleid. Ze werken het liefst met een buddysysteem maar je kan er ook individuele begeleiding volgen. Via de mobiele SmartStop-app kan je je rookgedrag registreren en krijg je tips en kennis over (stoppen met) roken. Je komt er in contact met andere SmartStoppers en kan er raad vragen aan een tabakoloog.

Alcohol

Alcohol heeft een verdovend effect op de hersenen. Wanneer je alcohol drinkt, raken eerst je hersendelen verdoofd die het gedrag en de gevoelens controleren. Zo zorgt een kleine hoeveelheid alcohol voor een stoutmoediger, actief gevoel. In grotere hoeveelheden overheerst de verdovende werking. Persoonlijke factoren en omstandigheden beïnvloeden het effect.

 

Hoe jonger je bent, hoe gevoeliger voor de impact van alcohol. Hoe groter de kans op latere problemen ook. 

Wat zegt de wet?

  • geen alcohol onder de 16 jaar
  • geen sterke drank onder de 18 jaar

Volgens recent onderzoek is het zelfs beter om geen alcohol te drinken voordat je 18 jaar bent. Zo beperk je de risico’s.

Meer info vind je op de website van de druglijn.

Drugs

Drugs worden gebruikt voor hun effect op de hersenen (en dus op gevoelens, zintuigen en bewustzijn). Er zijn zowel legale als illegale drugs. Ze kunnen verslavend werken.

Leerlingen in het secundair onderwijs gebruiken vooral cannabis. Cannabis is echter een illegale drug. Het is aangetoond dat cannabis negatieve effecten heeft op de ontwikkeling van de hersenen van gebruikers. Daarom zijn jongeren extra gevoelig voor het product. Hun hersenen zijn immers nog niet volgroeid en hebben nog een aantal belangrijke taken te vervullen. De stoffen in cannabis kunnen de hersenontwikkeling verstoren en ervoor zorgen dat de hersenen beschadigd raken.

Er zijn ook andere drugs waar jongeren mee in aanraking kunnen komen. Via de druglijn abc vind je per drug info over effecten, risico’s, wetgeving en meer.

De website van VAD geeft je informatie over de preventie en behandeling van druggebruik bij jongeren.

Gamen

Om snel vast te kunnen stellen of jouw gamegedrag problematisch is, heeft SolutionS een gameverslaving test voor je ontwikkeld. Met deze zelftest krijg je binnen een paar minuten meer inzicht in je gamegedrag en kun je vaststellen of je gedrag zich richting een gameverslaving begeeft.

Ook als uit de gameverslaving test blijkt dat jouw gamegedrag normaal is, kun je al je vragen over gamegedrag en gameverslaving uiteraard bespreken met een expert van het SolutionS team.

Heb je vragen over hoe je als ouder moet omgaan met online media in je gezin? Neem dan zeker een kijkje op veilig online.  

Wist je dat gamen ook voordelen heeft?  

Andere websites met informatie over gamen:

Pepmiddelen

Pepmiddelen of opwekkende medicatie kan je waakzaamheid, zelfvertrouwen en concentratievermogen voor enkele uren verhogen.

Dat klinkt verleidelijk, maar het is niet zonder risico. Pepmiddelen kunnen zonder dat je het zelf merkt je lichaam en geest volledig uitputten. Het gebruik van deze middelen kan je eetlust ondermijnen, hartkloppingen veroorzaken, black-outs geven en paniekaanvallen starten. Bovendien voel je je moe en futloos eens het pepmiddel is uitgewerkt.

Wil je meer lezen over pepmiddelen? Neem dan een kijkje op de site van de druglijn.

Lachgas

Lachgas wordt meestal gebruikt via gaspatronen voor slagroomspuiten. Zo'n patroon laat men leeglopen in een ballon en vervolgens wordt uit die ballon het gas ingeademd. Via de longen komt het gas snel in het bloed terecht en gaat het naar de hersenen. 

Bij lachgas ervaar je zo goed als onmiddellijk een euforische roes, dikwijls met lach- of giechelbuien. De roes duurt amper een paar minuten. Er kunnen coördinatiestoornissen en gaten in het kortetermijngeheugen ontstaan. Andere risico's zijn duizeligheid of evenwichtsstoornissen, hoofdpijn en verwardheid, misselijkheid, bewustzijnsverlies en gevoelloosheid in de ledematen. 

Wil je meer weten? Neem dan een kijkje op de website van de druglijn