Nieuws

Op deze pagina informeren we je graag over het laatste nieuws uit onze Huizen van het Kind.

Koesterweek: 8-15 december 2023

2023/12/08

Zoveel mogelijk hartjes in Kalmthout voor gezinnen die een kind* missen

Terug

Onze gemeente neemt ook dit jaar deel aan de Koesterweek van het Berrefonds, de vzw die al bijna 15 jaar families ondersteunt na het overlijden van een kind*.
Samen met meer dan 200 steden en gemeenten in heel Vlaanderen, hijsen we op vrijdag 8 december de Koestervlag, zodat we een hele week lang ons hart kunnen tonen voor de gezinnen die een kind* missen in Kalmthout.

“Het is zo belangrijk dat we als samenleving zorg dragen voor deze gezinnen.” vertelt burgemeester Lukas Jacobs. “Dat we laten zien dat we hun verdriet erkennen en dat ouders zich gesteund, gehoord en gedragen voelen. Daarom tonen we ons hart en roepen we al onze inwoners op om tijdens de Koesterweek hetzelfde te doen.”

“Dat is een ontzettend warme en krachtige boodschap.” vult Christine Vandenhole, oprichter van het Berrefonds aan. “Jammer genoeg kent iedereen wel iemand die een kind* verloor. Dus iedereen kan ook een klein stukje verantwoordelijkheid nemen om een troostend signaal en wat extra warmte aan deze gezinnen te geven. Zeker in aanloop naar de feestdagen is dat ontzettend belangrijk. Het was dan ook prachtig om al die vlaggen, affiches en hartjespins te zien vorig jaar. We kregen heel wat reacties van ouders die ontroerd waren door zoveel steun en liefde. Die blijvende erkenning en herdenking van hun kind* is voor hen van onschatbare waarde.”

Overal hartjes
De hele week lang willen we samen met onze inwoners zoveel mogelijk hartjes in het straatbeeld brengen. Het Huis van het Kind helpt mee kleurplaten te verspreiden die je achter je raam kunt hangen. Geen fan van inkleuren? Dan kun je ook origami-hartjes maken en deze in het straatbeeld ophangen (zie handleiding). Op de website van koesterweek.be  kun je ook een hartjespin om te dragen bestellen en nog veel materiaal van de koesterweek vinden. Natuurlijk neemt Kalmthout als koestergemeente ook deel aan de Wereldlichtjesdag op zondag 10 december. Mensen over de hele wereld steken dan om 19 uur stipt een kaarsje of lichtje aan voor kinderen die gemist worden. Zo ontstaat er een golf van troostend licht die door de verschillende tijdzones over de hele wereld reist.

Daarnaast organiseert het Berrefonds van 8 tot en met 15 december nog heel wat andere activiteiten zoals gratis webinars en podcasts rond rouw en verdriet, ook allemaal terug te vinden op koesterweek.be vanaf 8 december.