Nieuws

Op deze pagina informeren we je graag over het laatste nieuws uit onze Huizen van het Kind.

Is je kind geboren in 2021? Meld je kind online aan om in te schrijven in de kleuterschool in Essen!

2023/02/02

Vanaf het schooljaar 2023-2024 werken bijna alle basisscholen in Essen met een centraal aanmeldsysteem.

Terug

De keuze om te werken met een aanmeldsysteem komt voort uit het gegeven dat sommige scholen of leerjaren de maximumcapaciteit stilaan hebben bereikt en dus geen extra kinderen kunnen inschrijven. In sommige scholen is er geen capaciteitsprobleem en zijn er dus steeds vrije plaatsen. Als dit de school van jouw eerste keuze is, kan je hier gegarandeerd terecht. In andere scholen is er wél een capaciteitsprobleem. De kans bestaat dan dat je een school van 2de of 3de keuze krijgt toegewezen. Op de website van de school vind je terug hoeveel leerlingen er terecht kunnen.

Voor wie?

Voor alle kinderen geboren in 2021.

 • Kinderen die na november 2020 geboren zijn, kunnen starten op 1 september 2023.
  Zij schrijven nu al in, zonder digitaal aanmelden!
 • Kinderen die na 13 november 2021 geboren zijn, kunnen ook dit jaar al aanmelden via het digitale systeem om te starten op 1 september 2024.

Wil je je kind voor het eerst inschrijven in een Essense basisschool, dan moet je je aanmelden via meldjeaan.essen.be. Niet enkel startende kleuters dus, maar ook kinderen die vanuit een andere gemeente verhuizen en in Essen naar school komen of kinderen die nu op een school zitten zonder automatische doorstroom.

Een uitzondering hierop is GO! Freinetschool WonderWereld. Hier hoef je geen aanmelding te doen. Je kan rechtstreeks op de school terecht om je kindje in te schrijven.

Eerst aanmelden, dan pas inschrijven

Er is een verschil tussen aanmelden en inschrijven. Je moet je kind eerst online aanmelden en de school van jouw keuze doorgeven. Het nieuwe systeem zal vervolgens de kinderen automatisch ordenen. Na de aanmeldingsperiode ontvang je een ticket. Pas dan kan je jouw kind inschrijven. Ook de data waarop je kan aanmelden en inschrijven zijn anders dan vorige schooljaren. Hou goed rekening met de vastgelegde data.

Eerst komt, eerst maal? Neen!

Vroeger telde enkel het tijdstip van aanmelding of inschrijving. Wie eerst op de lijst stond, had ook het meeste kans op een plaats. Het tijdstip van aanmelding speelt nu geen rol meer. Zorg er wél voor dat je je binnen de vooropgestelde aanmeldperiode ook effectief online aanmeldt.
Het aanmeldsysteem bepaalt dus wie een plaats heeft en wie niet. We houden zoveel mogelijk rekening met jouw eerste keuze. Mocht de capaciteit van de school van jouw keuze bereikt zijn, dan houden we ook rekening met de afstand van jouw woonplaats tot aan de school.

Wat met broers en zussen?

Broers en zussen van huidige leerlingen van de school krijgen voorrang. Vervolgens zijn kinderen van personeelsleden aan de beurt. Dan komen de overige aanmelders aan bod, op basis van hun voorkeur en de afstand tussen woonplaats en school.

Concreet

 1. De eerste stap is je kind online aan te melden tussen 28 februari en 21 maart 2023.  Dit kan via meldjeaan.essen.be.
   
 2. Op 17 april 2023 wijst het aanmeldsysteem inschrijvingstickets toe waarmee je later op de school kan inschrijven. De aanmelding is dus niet voldoende om ingeschreven te zijn, maar nodig om een ticket voor inschrijving te bekomen.
   
 3. Met dit ticket schrijf je tussen 24 april en 15 mei 2023 in op de school. Je verzilvert dus je aanmeldticket door effectief in te schrijven. Schrijf je niet in voor 15 mei, vervalt je voorrang op basis van dit ticket. De school brengt je op de hoogte hoe de inschrijvingen zullen verlopen.
   
 4. Wie zich niet aanmeldde en geen ticket heeft, kan zich vanaf 23 mei 2023 gewoon aanbieden op de school voor een inschrijving, maar die zal enkel kunnen doorgaan als er nog plaatsen beschikbaar zijn. Als de capaciteit bereikt is, kom je op een wachtlijst te staan.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het aanmelden? Je kan terecht op het secretariaat van je school of aan de vrijetijdsbalie in het gemeentehuis.